傻奶*∼ 發表於 28-6-2008 12:06:24

中四修地理西史入

我升到中四,諗住修呢2科,仲要選多一科...
我聽人講西史第一堂就好多野背,係咪嫁,,同埋呢2科好唔好...我本身對數學科學冇乜興趣,所以唔會讀理科....

大和 發表於 28-6-2008 12:47:31

地理睇你醒唔醒,讀人文地理其實你train你既通識能力,上到去有得唔洗一定讀番地理,讀通識都有著數(d師兄講)
and then地理係要計數,會考程度係要你計d地圖面積呀,實際面積,度下長度,我諗你無理由應付唔到

世史的確要背,但其實有得揀黎讀
仲要有d歷史資料題,好易汁分,就算記性唔太好,要合格都無問題
如果記性好,要C都好易,不過要A就非常睇運氣

傻奶*∼ 發表於 28-6-2008 14:08:19

回復 2# 的帖子

西史...今次考試溫左15分鐘.,囉左65分..算唔算有記性= =
地理..中四/中5教咩的...
我次次考試都係西史,地理,拉番高個平均分= =..

蘋果批@欣BB 發表於 28-6-2008 16:43:20

西史唔係背ga~~:victory:

傻奶*∼ 發表於 28-6-2008 17:44:55

回復 4# 的帖子

有d真係要背...果d外在因素果d呢.

大和 發表於 28-6-2008 17:57:54

原帖由 傻奶*∼ 於 28-6-2008 14:08 發表 http://www1.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
西史...今次考試溫左15分鐘.,囉左65分..算唔算有記性= =
地理..中四/中5教咩的...
我次次考試都係西史,地理,拉番高個平均分= =..
初中點可以同高中做比較呢

mgs2089 發表於 28-6-2008 17:59:35

原帖由 呵呵^^(精銳左) 於 28-6-2008 17:57 發表 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

初中點可以同高中做比較呢
完全係唔可以比

初中成績好
唔代表高form 成績都好

ce level 同初中level 係差好遠

keunglaishun 發表於 28-6-2008 18:05:05

你修西史 修埋中史 因為兩科教的野都有些相同

傻奶*∼ 發表於 28-6-2008 18:27:28

回復 8# 的帖子

又中史,又西史,自殺咩..
中四d野好難嫁?大約學咩的,

mgs2089 發表於 28-6-2008 18:41:02

geog .f.4 教river ,famring.
climate...版塊移動嗰d

上到f.4,你預自己d 成績趺十幾-廿幾分
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 中四修地理西史入