atyl123a 發表於 26-9-2009 03:12:36

岩岩中一..囧囧囧請問教完正負數之後係咩

岩岩中一..囧囧囧請問教完正負數之後係咩

正負數有小小感到困難啦......囧

有冇咩秘決嫁~

之後咩一次程式丫

HELP ME....

-終場ソ使者- 發表於 26-9-2009 21:20:04

正正得正,正負得負,負正得正,負負得正,背左佢

[S]【YU】 發表於 27-9-2009 00:18:06

2# -終場ソ使者-

你咁教人就背死啦

我只會叫佢背 , + -痴埋就 -
太多正負號就叫佢數負號數目,單數 => 負 , 雙數 => 正

atyl123a 發表於 27-9-2009 04:12:04

2# -終場ソ使者-

你咁教人就背死啦

我只會叫佢背 , + -痴埋就 -
太多正負號就叫數負號數目,單數 => 負 , 雙數 => 正
【YU】 發表於 27-9-2009 00:18 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

你個方法係明D 多謝師兄=)

使者師兄個方法學校有教但唔係幾明~

你個方法明好多

請問F.1係咪要學咩一元一次方囧... 聽落好似好深咁..

mouse1 發表於 27-9-2009 10:49:03

教完正負數之後教代數同次方,我學校老師一星期前已經教完我地正負數-,-

[S]【YU】 發表於 27-9-2009 13:27:01

一元 = 1 個未知數
一次 = 未知數既最大指數都係1

e.g.x+1 = 3

atyl123a 發表於 28-9-2009 00:25:08

一元 = 1 未知數
一次 = 最大指數都係1

即係 x+1 = 3 .....
【YU】 發表於 27-9-2009 13:27 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

唔係好明.....

歇斯底里 發表於 5-10-2009 18:59:21

正負數加減老師將佢比喻為欠人錢...

e.g.(-2) - (-1) = -1← 原本"爭"人 兩蚊,, 還左 一蚊 ,, 仲"爭" 一蚊      ←唔明的話請無視-.-"
只於乘除嘛.
e.g (-5)(+4) = -20←先將正負號同括號無視, 5 x 4 =20然後按照【YU】 的方法 , 負號是單數 , 咁答案當然係用負號 , 所以係 -20   ,除法都係咁.←如果都係唔明的話請再無視.

如果一早已經明白的話....請將以上的東西無視- -+

pllo19940612 發表於 26-10-2009 10:45:15

正負數加減老師將佢比喻為欠人錢...

e.g.(-2) - (-1) = -1← 原本"爭"人 兩蚊,, 還左 一蚊 ,, 仲"爭" 一蚊      ←唔明的話請無視-.-"
只於乘除嘛.
e.g (-5)(+4) = -20←先將正負號同括號無視, 5 x 4 =20然 ...
歇斯底里 發表於 5-10-2009 18:59 http://www1.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
d老師好鐘意講呢個example= =
想當年呢...

社會敗類 發表於 4-11-2009 19:11:15

百分比,triangle 果d...
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 岩岩中一..囧囧囧請問教完正負數之後係咩