查看: 4414|回復: 72
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 討論丐幫現在與天龍2後的玩法(上石方面)

本人由港服天龍開始玩丐幫至今 再加上天龍2 同雕紋既出現
現在有兩個想法 因為我自己都決定唔到因此開post 討論一下
現在我把丐幫分為 體力路線 與 身法路線 (用潛能區分)
先講體力路線(洗全體潛能)

體力丐幫 在防裝一般上石都係 紅寶 閃 抗 身 為主(一般身法丐幫都係)
因為洗左體力 在防裝四孔上 都上身石補充番命中 會心 會防及閃既不足
雖然潛能洗身法 而四孔 全身(防裝)既話係比體力丐幫命中 會心 會防及閃既多
不過血量會高 再者就是現在既身法門派都感覺到不論閃 命中 都太虛了 因此大家先有潛能洗全體既想法
總結:好處:血量至少多2萬  壞處:命中 會心 會防及閃 比較低

到了說說身法丐幫了 而係今日講既重點

因為我現在都係身法丐幫 4孔防裝都係上身石 而感覺閃與命中都是太虛了
在攻裝上 上左6粒命中石 最近想把6粒命中改為虎眼石
因為閃與命中太虛了 而且丐幫很多技能都係100% 命中 感覺命中功效唔大因此有這個決定
如果說 放棄全部命中石 改虎石 命中不是很低嗎?
問題就在這裹 因為有左雕紋既出現 我先有禁既諗發 雕紋可以盡量幫補番失去既命中 相信大家都知道港服既天龍只係出左7件雕紋
而仲有其他既雕紋係未出 因此放棄命中石 提高穩定攻擊不是不可行的
最後本人在決定當中 希望大家同門或者其他討論一下丐幫既未來方向|(不要說丐幫沒有未來 你都係放棄丐幫既說話- -+)
因為丐幫攻擊低得可憐 唯一既兩修外攻門派 因此可以試上虎眼改變下
總結:好處攻擊高了平穩了 壞處: 不論外攻同內攻門派 外防都高得可怕
不過我相信會心 同 外攻比較 既話我會支持外攻多點

打左好多字 打完都唔知自己打咩 希望大家睇得明白
注意:不喜勿討論

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
浩B + 5 原創內容

查看全部評分

回復

我隻丐幫就係冇上命中石,而上哂虎眼,比張圖你睇睇

我既身發雕紋1件5級,3件4級,但命中都仲未到3m- -
回復 支持 反對

以強化同虎眼將外攻推高不失為提高輸出既方法
反正命中再高都只係可以打中人
至於話全民紅寶  外防自然冇人低
但係由於第4本心法第1個技能
外攻對內功門派始終有一定作用
我記得閣下好似係個6555丐幫
個人認為如果你有信心係冇命中石既情況底下去到3萬命中
大可以玩6粒虎眼
回復 支持 反對

回復 2# shoot850422

天ser 高手丐幫 聽過你大名哈哈 難得一見6石圖

我相信你自制好多都加左命中 因此命中唔上 都有2m8 勁

不過對俾我就只有2件加命中既自制 如果一粒命中都唔上既話我命中最多2m6 左右

不過都多謝你先^^
回復 支持 反對

回復 3# jjohnson

又未可以完全稱得上6555石 丐幫 因為最近只係換左7粒6石 主要係 6粒紅寶 1粒 命中
仲有5粒 4lv 火抗石 最多都係6554石 哈哈 多謝你既寶貴見意 不過要無命中石下做到3m 命中我相信要從自制中 補充 因為我至今只有兩件係有命中 既自制 不過我都會努力玩好丐幫
回復 支持 反對

唔上命中都2萬幾命中 佩服佩服 留名學野
回復 支持 反對

回復 4# 逍遙Ser夕陽

天ser勁丐大有人在,我未入流,如果你支針係血上限,其實可以轉體點- -全6體的話丐幫都可以有30萬血到,好強
回復 支持 反對

回復 7# shoot850422

我支針係11%血限 洗唔到完美 如果唔係12% 我有諗過洗體 因為洗體加寵我宜家有29m5左右血量
不過就唔可以放棄命中上虎眼 因為太低命中了
回復 支持 反對

其實可以拆少少命中尚虎眼,又唔係一定要拆哂既- -
回復 支持 反對

好難有完美,要取捨
回復 支持 反對