打印 上一主題 下一主題
收起左側

未來數十年間,中文地位會否躍升在英文之前成為全球最重要語言?

這個難一點...
因為英文可以說是最容易學的一種語言
只要26個字母和懂拼音...
差不多大部份的字都懂了

可是中文卻很難...先別說拼音...
連要寫出來都難
而且又有同字異聲,同字異義等
回復 支持 反對

我覺得中國係國際間既地位而愈來愈高,而且外交手腕十分睿智,無形中拉近與世界的關係,深得其他國家尊敬與信賴。人口都愈來愈多,國語成為更多人的母語,使用其成為官方語言的國家亦攀升不少。再者,許多國家如美國等都有大量學生把國語置於第一外語來學,他們有許多所說的普通話如滔滔流水,發音好比北京人,我聽到後都自愧不如。若你不是一邊看著他的面他一邊讀。你係想像唔到他是一個碧眼金髮既"鬼佬"。因為他們也知普通話的重要性和它的好處.在商業上,在人際關係的交流與溝通上也是不可劃缺。因此,我認為它與國際語言英語並駕齊驅的日子不遠,而能否超越英語成為第一,則要拭目以待!

仲有,順帶一提,大家唔可以忽略2大黑馬...佢地就係西班牙語(español‎ 或 castellano‎)是世界第3大語言,也有資料說是第2大或第4大語言。在七大洲中,約有352,000,000人使用,特別是在拉丁美洲國家。很多說西班牙語的人把他們的語言稱為西班牙語(Español),而很多說其他語言的西班牙人稱西班牙語為卡斯蒂利亞語(castellano)。另一方面,拉美國家的人更喜歡castellano這個詞因為Español聽起來更像是一個民族,而不是一種語言。說英語的人稱西班牙語為Spanish,就是Español的英譯。但是無論如何,卡斯蒂利亞語是在卡斯提爾使用的一種方言。 比起英,法語我覺得它比較容易學。

同法語(français)(我的最愛)(em74) ,世上最浪漫同優雅的語言(em71) ,現時以法文為官方語言的國家和地區超過30個,約有190,000,000人使用,佢亦係聯合國6個法定語言之一。假如你去歐洲玩,你識幾句法文包你樂而忘返。bao_49
回復 支持 反對

唔洗學英文,幾好
回復 支持 反對

Originally posted by 肥威 at 2006-9-20 21:43:
我覺得中國係國際間既地位而愈來愈高,而且外交手腕十分睿智,無形中拉近與世界的關係,深得其他國家尊敬與信賴。人口都愈來愈多,國語成為更多人的母語,使用其成為官方語言的國家亦攀升不少。再者,許多國家如美 ...

順帶一提,法文被選為最好聽ge語言-.-

係ar,西班牙文股氣勢真係好勁,外國好多學校都要學生除英文外,另修法文或西班牙文.....

不過,中文可用ge地方好似只限於中國,台灣,同外國ge華人社區,雖然用ge人多,但可用ge範圍係咪窄左d呢
亂up 24,勿插
回復 支持 反對

又咁bo,西班牙文只係限於南美國家,你唔去南美洲學黎真係冇咩用...
(南美洲冇錢挖....)
仲有大家都唔好睇少德文
德語係世界上最常被學的外語之一
係歐洲係繼法文成為在第二常被學語言
如果以最多人使用既語言黎計佢既排名係比法文高的
(德語比法語多85百萬使用者)
(尤其係東歐都好多人識德文的)
回復 支持 反對

Originally posted by 格劍大師 at 2006-9-27 19:55:
又咁bo,西班牙文只係限於南美國家,你唔去南美洲學黎真係冇咩用...
(南美洲冇錢挖....)
仲有大家都唔好睇少德文
德語係世界上最常被學的外語之一
係歐洲係繼法文成為在第二常被學語言
如果以最多人使用既語言 ...

南美州ge brazil係金磚4國之一,有好大ge potential=.=
回復 支持 反對

Originally posted by piyopiyo at 2006-9-29 21:21:

南美州ge brazil係金磚4國之一,有好大ge potential=.=

咁睇黎都係學番英文一種國際語言好d,唔使煩-.-"
回復 支持 反對

Originally posted by 格劍大師 at 2006-9-29 21:28:

咁睇黎都係學番英文一種國際語言好d,唔使煩-.-"

當然啦
法文、德文、西班牙文都唔知講乜= ="
回復 支持 反對

咩文都好...唔係火星文就無問題 :x
回復 支持 反對

Originally posted by XzPiGgyBoIzX at 2006-9-30 20:29:
咩文都好...唔係火星文就無問題 :x

那你就錯了
如果懂得說廣東話的人便會明白什麼是火星文
但是懂得其他文的人便會不懂火星文是什麼
因此你所說的這句話可以算是呃post
回復 支持 反對