收起左側

驚訝!宇宙黑暗物質三維分布圖成功繪出

原帖由 呀怒 於 2007-1-8 19:45 發表

no..no..no..是無意義的問題

任何東西也有意義,他問題的答案暫時來說,是沒有解

原帖由 yuechunhang 於 2007-1-8 21:15 發表

有一個問題我想問好耐架啦..
就係南極同北極係咪連埋一齊架??
同埋據我所知,黑洞雖然無法証實,
不過係有科學理據解釋到既,
當然詳細既我唔知啦,
好似係同4D空間有關

但黑洞能扭曲宇宙以外的"時空"嗎?
宇宙由時空構成,而宇宙以外就沒有時空
如果黑洞能連接宇宙以外,即是那處已成為宇宙,因為已經時空
所以沒有比南極更南的地方

回復 支持 反對

前一段時間睇過電視…
其中一個可能好似係字宙會不斷膨脹…(因為好似係令宇宙收縮哥種物質唔夠多…)
星系之間不斷互相遠離…
其後星系內的恆星之間的距離會不斷拉長,互相遠離…
之後恆星和行星,衛星之間會距離又會不斷拉長,互相遠離…
到最後所有恆星因為無"燃料"而停止核反應…之後一系列恆星相繼"死亡"
到最後宇宙變成黑色的世界…一點光也沒有(記憶中佢係咁講啦=.=")
---
回正題:其實繪出宇宙黑暗物質三維分布圖有咩用-.-"?
呢d黑暗物質係d咩黎…由咩組成?呢d黑暗物質有咩可利用的地方?
原帖由 呵呵^^(精銳左) 於 2007-1-8 22:40 發表

任何東西也有意義,他問題的答案暫時來說,是沒有解

但黑洞能扭曲宇宙以外的"時空"嗎?
宇宙由時空構成,而宇宙以外就沒有時空
如果黑洞能連接宇宙以外,即是那處已成為宇宙,因為已經時空
所以沒 ...

其實我唔太明白你說什麼-.-"…

回復 支持 反對

都冇圖
唔多信囉
..
回復 支持 反對

原帖由 chuntang.f22 於 2007-1-9 01:00 發表
前一段時間睇過電視…
其中一個可能好似係字宙會不斷膨脹…(因為好似係令宇宙收縮哥種物質唔夠多…)
星系之間不斷互相遠離…
之後恆星和行星,衛星之間會距 ...

簡略點說,之前那位會員認為有"比南極更南的地方"(比喻),就是黑洞會扭曲空間,所以北極有可能比南極更南
但我就在你的引言中解釋了那在邏輯上有問題
不過我未必對,有錯可以指出,讓大家討論
回復 支持 反對

原帖由 chuntang.f22 於 2007-1-9 01:00 發表
前一段時間睇過電視…
星系之間不斷互相遠離…
之後恆星和行星,衛星之間會距 ...

有問題..光去到宇宙盡頭會反射還是會穿透..
回復 支持 反對

到最後所有恆星因為無"燃料"而停止核反應…之後一系列恆星相繼"死亡"
到最後宇宙變成黑色的世界…一點光也沒有(記憶中佢係咁講啦=.=")

無任何燃料那恆星最後的命運會有幾種
第一,超新星爆炸
第2,塌(我忘了那字怎寫,於是打了這個字代替但我記得那個字是讀"攤")縮變黑洞(雖然這只會出現在質量巨大的恆星身上)
第3,變成白矮星/中子星
應該沒有其他吧(忘了)

若超新星變炸以後,該爆炸地點便會變成日後我們所見的「星雲」,不是嗎?
然後新的恆星便會在這星雲中誕生,然後又繼續,不是嗎?
以上的全部過程也是不斷地進行著
日復一日  年復一年
宇宙怎會變成黑色的世界...= =
回復 支持 反對

原帖由 呵呵^^(精銳左) 於 2007-1-9 17:35 發表

簡略點說,之前那位會員認為有"比南極更南的地方"(比喻),就是黑洞會扭曲空間,所以北極有可能比南極更南
但我就在你的引言中解釋了那在邏輯上有問題
不過我未必對,有錯可以指出,讓大家討論

嗯…(其實都唔係好明…我記得係重力會扭曲空間,黑洞的的重力太強連光都走唔到…)
我又想問哥位會員(姐係你回覆哥位)係咪認為南極和北極之間有一條通道(通道在宇宙中=蟲洞?)
變成南極比北極更北…北極比南極更南…?
(我記得黑洞和蟲洞好似係同一原理的…)
原帖由 ┼明月新星↗ 於 2007-1-9 17:50 發表

無任何燃料那恆星最後的命運會有幾種
第一,超新星爆炸
第2,塌(我忘了那字怎寫,於是打了這個字代替但我記得那個字是讀"攤")縮變黑洞(雖然這只會出現在質量巨大的恆星身上)
第3,變成白矮星/中子星 ...

其實我咩都唔知=.=會唔會係星雲的密度低形成唔到恆星?(我講過恆星/行星/星系會互相遠離…星雲的密度我想都可能會減低)
那麼其實我想首先的是要搞清楚的是什麼力量將星雲變成行星?形成行星(由星雲變成恆星)要什麼條件?
(我記得中子星/黑洞都係超新星爆炸後的產物…爆炸中其核心會向內崩塌(我記得好似係咁寫…)最後崩塌成中子星/黑洞…白矮星係由好似我地太陽左右質量的恆星變成的…所有恆星係就死哥刻都會膨脹…而太陽質量的恆星膨脹到一定程度的爆炸係一層一層慢慢咁炸毀…最後炸到得返一個白矮星…最後呢粒星會不斷冷卻變成黑矮星;而會形成中子星/黑洞的呢類恆星係大規模咁一次性炸毀而我地叫呢個過程做超新星…之後得返個中子星/黑洞<<呢d係憑我記憶…可能記得唔齊全or理解錯誤本書而有錯…請見諒…)
原帖由 呀怒 於 2007-1-9 17:50 發表

我都想知=.=(其實我要講的是…好多野我只係睇電視+書得返黎…基礎的東西大部份一d都唔識…=.=")

回復 支持 反對

原帖由 呀怒 於 2007-1-9 17:50 發表

可能會轉變成物質@@
回復 支持 反對

原帖由 chuntang.f22 於 2007-1-9 19:00 發表

嗯…(其實都唔係好明…我記得係重力會扭曲空間,黑洞的的重力太強連光都走唔到…)
我又想問哥位會員(姐係你回覆哥位)係咪認為南極和北極之間有一條通道(通道在宇宙中=蟲洞?)
變成南極比北極更北…北極比南極 ...

那一定是你記錯了
黑洞一定不是超新星爆炸以後的產物
恆星之所以塌縮成黑洞是由於其自身重力大得把整個恆星也塌縮掉了
而能夠抵抗這巨大的重力的力量就是靠不斷進行核聚變(應該唔係)
而當氫完全沒有以後,就會燃燒氦....如是者..直到最後剩下鐵(好像是)
然後這是就由其本身的質量而定奪
回復 支持 反對

你地估下我地追唔追到宇宙的膨脹,睇到黑子外的野呀拿??(須道睇下光去到果度會點:lol )
回復 支持 反對