打印 上一主題 下一主題
收起左側

經特首候選人答問大會後,大家的感覺

公平競爭法幾好呀-0-
阻止d無良奸商 做d對其他人不公平的行為
而且好多大城市都已經有- -
-____- 咁樣干預我覺得唔係壞事~
回復

梁家傑既言講天份好高  佢win  但係唔代表佢做得好=.=

曾蔭權做左咁多年  點都有經驗過佢

梁家傑做法律既..我諗經濟佢未必得  

頭先個場到唔知點解我覺得曾蔭權好似比人團p咁..
回復

袋巾

袋巾係大律師當然需要口才好,唔係點搵食
但睇完答問大會之後我都唔見得佢口才有幾好,得個串

欠缺經濟知識,儲備究竟包括d咩都未搞清楚,9000憶?哈
要交個香港俾佢實在放心唔落,佢有咩能力搞好香港經濟,仲係咁話要改善民生
又叫d商家自己返大陸搞生意,轉個頭又話人地官商勾結

普選要通過中央政府,以佢一向唔愛國既作風,係今日既答問大會上面講到自己好似好愛國咁,
好似做緊戲俾中央睇,而且係佢政綱上面所提及實施普選既方法,實在太天馬行空
而且普選係唔係真係對香港好? 睇下台灣菲律賓就知,普選未必百分百對香港好

最好笑既係,本身講緊點會有其他地方既人才黎,佢冇啦啦飛左去講空氣,似乎有d九唔搭八
除此之外淨係一直係度講環保問題,環保我好支持,但係佢叫人唔好
回復

原帖由 peterlam33 於 2007-3-1 22:33 發表
但是現今的學生質素每下愈況,不覺得免費教育可以有效

且香港人民不像新加坡人民,那麼聽話

聽話有啥用?
大部分父母其實最愛無主見的孩子,因為孩子都要依賴他們,凡事都聽從他們,
如果孩子都沒有主見,盲目聽從父母,社會又會如何?還有希望嗎?
新加坡人的「聽話」是建基於資質的教育,他們生活得好又有何理想的要求,
他們生活得那麼好是因為有優秀的領導者,優秀的領導者一半是天成,一半是後天
香港什麼也沒有,就必然依靠後天,
你又可能說,十五年教育和政治無關,
我會答,是無直接關係,但通過層層探索,我們會發現高等教育普及的地方都訓練出優秀(與各地對比之一)的領導者
學生質素是教學質素問題,實施免費教育不代表令教學質素下跌或不變,
教學質素是另一個問題,所以免費教育只有利,沒有幣
回復

我支持煲呔曾啦
話話就話梁家傑口才好
但佢一味強攻煲呔曾
有d反感 做特首有咁好口有咩用
最緊要係做得野 有實力
如果佢第時做得唔好
以佢口才可以將錯誤講到正確
一諗呢點我會投煲呔曾
回復

係教育方面, 有經濟能力既學生才需要支付學費
在香港, 沒有經濟能力的 可以透過政府資助, 根本不會因為無錢而無書讀

我相信唔會有"有經濟能力既人"因為學費貴而唔去繼續升學掛...
既然係咁, 所謂15年免費, 只對那些 有經濟能力 既人有益~~
對社會,對發掘人才,不會有太大幫助~~
回復

回復 #24 呵呵^^(精銳左) 的帖子

聽話的意思是指不會「為非作歹」
還記得我朋友觀察新加坡時
當地某學生犯了嚴重大錯,被老師以鞋打
翌日該家長更拜謝該老師打醒佢

如果情況換轉香港......

=>學生質素是教學質素問題,實施免費教育不代表令教學質素下跌或不變,
學生的質素每下愈況,不代表教學質素
縱是有十五,還可以培養到人才?

*要十五,先有足夠的配套
但現在的香港的確不可能有十五
*才不會有教改的失敗

=>香港什麼也沒有,就必然依靠後天
=>他們生活得那麼好是因為有優秀的領導者,優秀的領導者一半是天成,一半是後天
據史,香和新的情況不相百仲

回到主題:
梁家傑有一個大問題,「理想版的香港」
如果佢做到特首----------->港獨

[ 本帖最後由  於 2007-3-1 23:01 編輯 ]
回復

先說一說十五
首先...免費與否對學生分別大麼...
若你負擔不起...有學費減免
雖然有不足之嫌...但設法增加不就行麼
負擔得起就無此必要了

再說...要增加學位麼...
增加的話...師資可能未能保證
先假定不增加
那麼「爭學位」戰況會更白熱化
因為免費嘛...
那補習社便能大開商機
相反...學習的真正義意便會沖得更淡
這是真正的教育麼
連教育也變得商業化...還真是知識型經濟

今年天氣好...庫房豐收
但難保將來再無「九七」
到時巨大赤字又如何是好?
十五政策會否雪上加霜

小第想說的...並不是十五的不是
只認為這樣的政策並不能草率了事
事前要有周全的考慮
因為一旦施行失敗
回頭路並不易走

另外本人覺得梁先生的言詞真的一絕
但未能對自己的政策作出任何辯護
思路亦有欠周全
多行偏鋒之徑
實在未能勝任特首

太久沒打字了...不想打太多...

[ 本帖最後由  於 2007-3-1 23:20 編輯 ]
回復

投一個無能的人,也好過投一個只知甚麼叫「中央」的人做特首
回復

原帖由 peterlam33 於 2007-3-1 22:58 發表
聽話的意思是指不會「為非作歹」
還記得我朋友觀察新加坡時
當地某學生犯了嚴重大錯,被老師以鞋打
翌日該家長更拜謝該老師打醒佢

如果情況換轉香港......

=>學生質素是教學質素問題,實施免費 ...

其實用新加坡尼同香港對比
尼個觀點好似有點兒錯
照你咁講新加玻係用體罰
但係體罰起香港係一件完全吾可行既事喎

學生既質素的確有問題
但係有得改善
重點都係幫助一點貧窮線下既小朋友
單靠綜援想貧窮線下小朋友得到好既學習根本無可能
就算真係培養吾到人才
但係起馬人人有書讀
學生可以參加到課外既活動
享受到學習既樂趣

實行十五既主要目的都係想人人有書讀
吾想一些學生因為高中要收學費
而去選擇投身社會

香港同新加玻係2個地方
政制都不同
吾可以用尼比較

至於(港獨)就係就個人睇法啦
香港而家都係50年自治
香港仲有最勁既基本法
我諗梁生吾會令到基本法都怕左佢

[ 本帖最後由  於 2007-3-1 23:47 編輯 ]
回復